Föreläsningar

Föreläsningen den 27 mars

Mikael Karlsson gästade  Folk och Frö tisdagen den 27 mars med en angelägen föreläsning om ett ekosystembaserat skogsbruk med modell från Lübeck. Hur vi brukar skogen är avgörande både för att hejda klimatförändringarna och för att gynna den biologiska mångfalden .
Salen på Västelånggatan var näst intill fylld med över 60 åhörare. Det blev en lång och givande kväll. Mikael föreläste ca en timme innan vi tog paus för Folk och Frös populära ekofika. Och efter fikat föreläste han ytterligare en dryg kvart. Frågor hade förekommit under hela föreläsningstiden, men nu bröt det loss ordentligt.  Många hade frågor och synpunkter under den avslutande samtalsdelen. Kvällen som börjat runt 17.30 tog inte slut förrän vid 20.30.

Många passade på att köpa Mikaels bok Konsten att hugga träd och ha skogen kvar 2017.
OBS! Folk och Frö har flera ex kvar och säljer den Skogsbrukenför 285 kronor. Ta kontakt med oss via mail: folkofro@mail.com eller ring/sms:a 076-842 32 33.

Föreläsningen kan du lyssna på via de här poofilerna:
Del 1: Fram till pausen.
Del 2. Slutet på föreläsningen plus samtalsstund.

 

Till sist några bilder från kvällen

Föreläsning tisdagen den 27  mars kl 17.30


Skogen står i blickpunkten. Vad ska skogsråvaran främst användas till när oljan ska avvecklas? Hur ska skogen brukas för att binda så mycket kol som möjligt i träden och i marken och också bevara den viktiga biologiska mångfalden.
Lyssna till och samtala med skogskonsulenten och skogsbrukaren Mikael Karlsson på Västerlånggatan 21 tisdagen den 27 mars kl 17.30. Kostnad 100 kr – stud 50 kr – inklusive ekofika.

VARMT VÄLKOMNA!

 

Föreläsning  med Gunnar Rundgren

Onsdagen den 5 april föreläste Gunnar Rundgren hos Folk och Frö om den ätstörning vi lever med här i Sverige och i hela världen. Med utgångspunkt från sin bok  Den stora ätstörningen gav han oss en faktafylld och fartfylld bild av jordbruket, jordbrukspolitiken, oppositionen mot denna och viktiga alternativa principer för jordbrukspolitiken.

Trots ett stort antal konkurrerande arrangemang denna onsdagskväll så var vi bortåt 40 intresserade åhörare på Västerlånggatan 21. Frågestunden efteråt blev intensiv och ville inte riktigt ta slut.

Morgonen därpå var Gunnar gäst i P4 Kalmar i ett rejält direktsänt inslag. Och därefter kunde man lyssna till honom i hela programmet Meny med Tomas Tengby. Det programmet hittar du via länken här.

Nedan ser du en mosaik av bilder från kvällen, från det vi inleder med soppan till avslutningen med att Gunnar säljer sin bok flankerad av Folk och Frös växande socka. Bilden med de olikfärgade fyrkanterna är från biennalen i Venedig. En konstnär har helt enkelt använt sig av olika jordarter för att skapa denna mångfald av färger. Och de alternativa princperna för jordbrukspolitiken är värda att begrundas.

 

 

 

Kommande: Föreläsning i Framtidsveckan!

Nu arrangerar Folk och Frö åter en spännande föreläsning i Framtidsveckan. Om Framtidsveckan 2017 kan du läsa här.

Det är en av initiativtagarna till organisationen KRAV Gunnar Rundgren som föreläser utifrån sin bok Den stora ätstörningen : maten makten miljön. 

Kom till Västerlånggatan 21 och lyssna och samtala onsdagen den 5 april kl 19.00!
Inträde med ekofika: 100 kr /50 kr för studerande.

Johan Ehrenberg äntligen hos Folk och Frö!

PS först (10.11.2016). Johan Ehrenbergs föreläsning finns nu som ljudfil i mp3-format. Man kan lyssna online eller spara ner den till sin dator eller smartphone. Den fungerar som en podfil. Den är 2 timmar och 6 minuter lång. Ljudfil i mp3-format!

Efter flera försök att få Johan Ehrenberg till Kalmar och Folk och Frö lyckades det äntligen tisdagen den 8 november 2016. Och det blev en solljus kväll med trängsel i den gamla ordenslokalen på Västerlånggatan 21!

Johan höll en engagerad, kunnig och utmanande föreläsning, där vi fick många lätt halsbrytande fakta om lobbyisters skrupellöshet och politikers misstag. Men Johans främsta ”mission” handlar om att vi alla kan och snarast måste handla för att skapa det framtida hållbara samhället. Och Johans väg är solcellen! Den sista halvtimman, av sin två timmar långa föreläsning, ägnade han åt  åt fyra handfasta förslag på projekt för att bidra till att hejda klimatkrisen. Dessa fyra projekt handlar om att göra saker tillsammans som kan visa på exempel och inspirera. Det är en viktig poäng med synligheten i det offentliga rummet. För vår del i Kalmar! För varje projekt behövs det ett antal ideellt drivna entusiaster.

1) Bygga en lokal demonstrationssolcellspark. Det räcker med ca 1000 kvm. Man ska kunna gå runt och kolla. Viktigt att barn kan besöka den, bli nyfikna och få kunskaper.
2) Bygga hyreshus (inte bostadsrätter) i trä och visa att det går. Trähus är ett utmärkt sätt att lagra koldioxid.
3) Skapa lokalt förankrade media för att driva på i klimat- och omställningsfrågor. Johan hade ett koncept inom ramen för ETC
4) Odla tomater året runt och visa på möjligheter med lokal matproduktion! Bygga växthus med solcellspaneler som producerar den värme och det ljus som behövs. Det ska byggas väl synligt i det offentliga rummet.

För alla fyra ”göra”-förslagen fanns färdiga välgenomtänkta koncept. Flera rullar på redan på olika platser i Sverige. Det fanns listor där man kunde skriva upp sitt namn och epostadress om  man var intresserad av att arbeta med något av dessa fyra förslag. När det gällde behovet av pengar var det återkommande ordet ”crowdfounding”. Man kan kalla det för ideellt pengastöd.

Den tuffa cancerdiagnos Johan fick för några år sedan blev en ram som gav ett extra eftertryck åt föreläsningen och de svåra globala problem vi har att försöka lösa. Han talade någon minut i början och någon minut på slutet om sjukdomen. Hans poäng var att livet och vad vi gör  av vår stund på jorden är det viktiga. Döden är  ointressant!

 

01-s-20161108_175303_lls05-s-20161108-img_4331

02-s-20161108_195420_lls

07-s-20161108_195740_lls

 

En berikande kväll på Teatercaféet

Den 20 april samlades vi på Teatercaféet för att lyssna till Stina Oscarsson och Pella Larsdotter Thiel. Stina talade om behovet av en ny berättelse för vår kultur som utmanar den nuvarande närmast allenarådande om att vi ska arbeta och konsumera och se till att ekonomin växer. Och denna berättelse håller vi fast vid fastän den unferminerar tillvarons grunder. Vi övar krig om Arktis naturresurser samtidigt som isarna smälter i en accelererande fart. Stina gav flera drastiska exempel på hur vår kulturs berättelse hindrar oss från att verkligen tänka och göra det som behövs.

Pella talade om att lagstifta om att jorden i sig har ett värde och då ge ett  skydd mot utarmning och förstörelse av jordens resurser.

Kvällen avslutades med att Pella ledde en visionsverkstad.

Detta var ett Samarrangemang med Studiefrämjander och en del av Framtidsveckan 2016 i Kalmar och på Öland.

IMGP9254
Ekofika inledd kvällen
Pella ochStina
Pella och Stina i aktion

Kommande föreläsningskväll onsdagen den 20 april på teatercaféet.

Vi hälsar Stina Oscarsson och Pella Larsdotter Thiel välkomna att inspirera oss till att leva i balans med jordens förutsättningar.

Stina Oscarsson är dramatiker och debattör. Hon talar om ”Konsten att skapa en ny berättelse”.
Pella Larsdotter Thiel är ekolog och ordförande i omställningsnätverket. Rubriken för hennes föreläsning är ”Ett liv i relation till livet”.

Vi avslutar med en visionsverkstad i mindre grupper. Fika ingår.

Varmt Välkomna och sprid gärna info och affisch!

framtidsveckan2016-webb x(3)

För utskrift finns en affisch i PDF-format, som kan laddas ner här:

http://www.existentiell-tro.net/fofaff/FramtidsveckanAffVer6.pdf

 

 

 Föreläsning tisdagen den 5 maj om stadsodling

Linnea Wettermark har varit med och initierat och utvecklat stadsodling i Malmö. Det viktiga för Linnea och hennes kompanjon är att arbeta med stadsodling som ett integrationsobjekt. De startade med att arbeta med barn.

Hon berättade med stort engagemang om den hårda kulturen som är en del av livet i området Seved i Malmö, där projektet startade. Men detta till trots fick odlingarna alltid vara ifred och barnen var verkligen stolta över sitt arbete. Efter hand kom fler och fler av föräldrarna, särskilt mammorna, att involveras i odlandet.

IMG_1752

Och här har vi publiken som lyssnar engagerat.

IMG_1741

Det hade funnits plats till många fler och den rikliga ekofikan hade klarat det galant!

IMG_1750

Halva året bor och arbetar Linnea i Etiopien med ekoturism. När hon berättade om de fantastiska vandringarna på Etiopiens högplatå i norr, var vi många som blev sugna på en verkligt alternativ resa.

Tack vare andra föreläsares generositet vad gäller arvode kunde Folk och Frö ge ett bidrag till Linneas projekt Education for life.

IMG_1760

 

 

Tisdagen den 28 april 2015

gästades vi av Kemikalieinspektionens förra generaldirektör Ethel Forsberg. Hon höll en mycket uppskattad föreläsning för bortåt 60 personer om hur mängden av gifter i vår miljö och i våra produkter drabbar oss och inte minst våra barn.

Ethel Forsberg2-gpEthel Forsberg var generaldirektör för Kemikalieinspektionen 2001 till 2011. Dessförinnan var hon miljöchef  på Coop. Hon är sedan 2011 chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Region Gotland.  2014 kom hon ut med boken ”Makt, plast, gift & våra barn”. På Naturskyddsföreningen finns en presentation av Ethel Forsberg.

Föreläsningen var ett samarbete med NBV och Svenska Naturskyddsföreningen i Kalmar

 

Här laddar Ethel upp med nässelsoppa tillsammans med några från Folk och Frö.

IMG_1670

Vi fick lyssna till en engagerad, kunnig och orädd föreläsare, som uppmanade oss att bli arga på producenterna av giftiga produkter, att kämpa mot dem och bli tuffa lobbyister. Och att i vår vardag hitta alternativ till plastprodukterna.

Närbild på vår engagerade föreläsare.

IMG_1689

Och här har vi den engagerade publiken.

IMG_1701

Som enkelt tack fick Ethel en skarp chiliplanta, några surdegskusar och Emmas alternativa ”gladpack” – ett mycket tunt bomullstyg med lika tunt lager av bivax!

IMG_1714

 

9 reaktioner på ”Föreläsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s